Ylös ja liikkeelle! Painokevennetty kävelykuntoutus osana terapiaa

07062016

 

Caritaksen uusissa kuntoutustiloissa on otettu käyttöön painokevennetty kävelykuntoutus. Se on laajalle asiakasryhmälle sopiva fysioterapian muoto, jossa tukivaljaat keventävät kuntoutujan painoa, ja tukevat asentoa. Kävelyn harjoittamisen perusajatuksena on lihasvoiman, tasapainon ja koordinaation parantaminen.

Painokevennetyn kävelykuntoutuksen ideana on helpottaa kävelyn uudelleenoppimista tai kävelymallin normalisointia esimerkiksi lonkkaleikkauksen tai aivoinfarktin jälkeen. Menetelmä sopii myös ikääntyneille, joilla on tasapaino-ongelmia ja kaatumisen pelkoa. Lisäksi CP-vammaiset ja muut neurologiset jatkokuntoutujat hyötyvät painokevennetystä kävelykuntoutuksesta.

Caritaksen monitoimitilassa painokevennetty kävelykuntoutus toteutetaan lattiaa pitkin kävellen. Katossa oleva kisko on rakennettu H-kirjaimen muotoon, joka mahdollistaa liikkumisen vapaasti kiskon alueella etu-, ja takaperin sekä sivuttain. Lisäksi monitoimisalissa on suuret peilit joista asiakkaan on mahdollista itse nähdä omaa tekemistänsä ja korjata liikeratoja. Kuntoutusmenetelmässä harjoitellaan seisoma-asennossa tasapainon säilyttämistä ja oman kropan hallintaa. Se voi myös toimia pystyasennon harjoittelussa sekä auttaa ylä- ja alavartalon yhteistoiminnan hallintaa.

Caritas Kuntouksen fysioterapeutti Minna Moisanen kertoo, että kävelykuntoutus on monipuolinen ja motivoiva kuntoutusmuoto. ”Moni sellainen, joka ei ole pitkään aikaan tai jopa koskaan voinut kävellä, voi kokea suuren onnistumisen tunteen liikuttaessaan itseään laitteen avulla. Kävelykeventimessä kävellessä maisema konkreettisesti vaihtuu ja kuntoutuja näkee itse kuljetun matkan ja miten kuntoutuksen edetessä matka pitenee.”

Esimerkiksi juuri aivoinfarktin tai -halvauksen saaneelle tai lonkka- ja polvileikkauksesta toipuvan kuntoutuminen on tärkeää aloittaa mahdollisimman pian sairastumisen tai leikkauksen jälkeen. Asiakkaasta riippuen painokevennettyä kävelykuntoutusta voidaan käyttää osana yksilöllistä fysioterapiaa esimerkiksi 1-3 kertaa viikossa.

Fysioterapeutti toimii tukena ja turvana, mutta myös kannustajana, joka rohkaisee oman kehon käyttöön ja sen vahvistamiseen. Moisasen mukaan tärkeintä painokevennetyssä kävelykuntoutuksessa ovatkin juuri kuntoutujan onnistumisen kokemukset uusista toiminnoista, joita ei välttämättä pystyisi itsenäisesti ilman painokevennystä toteuttamaan. ”Asiakkaalle voi olla todella miellyttävää huomata, että pystyy käyttämään omia jalkojaan ja esimerkiksi siirtää painoa yhdelle jalalle, jotta saa potkaistua palloa. Erilaiset liikkeet kehittävät tehokkaasti motorista kontrollia.”

Kuntoutusmenetelmä on ollut monien asiakkaiden suosiossa ja herättää edelleen kiinnostusta asiakkaiden joukossa. Caritas Kuntoutuksen uusissa tiloissa kuntosali ja kaikki terapiapalveluihin tarvittavat tilat ja välineet löytyvät läheltä toisiaan, saman katon alta, jolloin terapia-aikaa ei kulu paikasta toiseen siirtymisiin. ”Terapioita ei enää toteuteta pelkästään vastaanottohuoneissa, vaan monitoimitilassa ja kuntosalilla, joissa on muitakin kuntoutujia yhtä aikaa. Tämä on tuonut myös sosiaalista kanssakäymistä kuntoutujien kesken”, Minna kertoo.