Selkäviikko: Selkäkipu voi yllättää kenet tahansa!

11102016

selkaviikko_tyomies_netti

Alaselkäkipu on yleinen vaiva. 80 % aikuisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämää ja useilla heistä on useita kipujaksoja. Työikäisten keskuudessa suuri osa sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu juuri selkäsairauksista. Osa alaselän vaivoista vaatii pikaista lääkärin hoitoa, mutta suurin osa selkäkivuista paranee muutamassa viikossa lääkityksellä ja oikeanlaisella liikunnalla.

Lähes 90 prosentissa alaselkäkipuja on kyseessä hyväennusteinen eli ns. epäspesifi alaselkäkipu, jolle ei ole diagnosoitavissa yksittäistä selittävää syytä. Usein tällainen alaselkäkipu johtuu pienestä vauriosta selkärankaa ympäröivissä kudoksissa. Epäspesifin selkäkivun voi aiheuttaa esimerkiksi välilevyn, lihaksen tai nivelsiteen venähtymät ja revähtymät.

Vakava sairaus, kuten kasvain, murtuma tai selkärankareuma on syynä alaselkäkipuun vain alle 5 %:ssa tapauksista. Jos kipu säteilee alaselästä jalkaan polven alapuolelle, on kyseessä ns. iskiasoire. Tuolloin kivun aiheuttaja voi olla välilevyvaurio tai –tyrä, joka aiheuttaa hermojuuren toimintahäiriön.  Hermojuurioireita voivat aiheuttaa myös selkäydinkanavan ahtauma tai suuriasteinen nikamasiirtymä.

Caritas Kuntoutuksen ammattilaisten avulla pääset kuntoon oikeilla keinoilla!
Lue lisää kuntoutuspalveluistamme.