Selkäviikko: Kiinnitä huomio terveellisiin elämäntapoihin!

12102016

selkaviikko_tyoasento_netti

Alaselkäkipujen yleinen syy on fyysisesti kuormittava työ, johon sisältyy raskaita nostoja ja hankalia selän asentoja. Fyysisesti kuormittavassa työssä tulee kiinnittää huomiota oikeisiin nostotekniikoihin ja säännölliseen taukoliikuntaan. Keskivartalon hyvä lihasvoima auttaa tukemaan selkärankaa hankalissakin työasennoissa.

Myös pitkäkestoinen istuminen kuormittaa lannerankaa. Alaselkäkivut ovatkin yleisiä runsaasti autoilevilla ja näyttöpäätetyötä tekevillä henkilöillä. Istuessa kiinnitä huomiota alaselän tuettuun asentoon ja työskentele välillä myös seisten. Pitkäkestoista istumista on syytä tauottaa muutaman minuutin jaloittelulla tai taukoliikunnalla vähintään kerran tunnissa.

Säännöllinen liikunta ja harjoittelu ovat ensisijaisen tärkeitä selkävaivojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, sillä liikunta auttaa ylläpitämään ja parantamaan selän liikkuvuutta sekä lihasten voimaa ja joustavuutta. Liikunnan positiiviset vaikutukset perustuvat myös kipua lievittävien endorfiinien vapautumiseen. Selkä tarvitseekin monipuolista kuormittamista pysyäkseen toimintakykyisenä.

Painonhallinta on yksi osa selkäsairauksien ennaltaehkäisyä, sillä ylipaino lisää iskiaksen ja vaikeiden selän kipuoireyhtymien riskiä. Lihavuus voi myös hidastaa toipumista selän kiputiloista ja kasvattaa riskiä niiden uusiutumiseen.

Tupakoimattomuudella turvaat selän hyvinvointia, sillä tupakointi voi johtaa selkärangan verisuonien haitallisiin muutoksiin ja näin vähentää veren, hapen ja ravinteiden virtausta selkärangan välilevyihin. Tämä aiheuttaa välilevyn aineenvaihdunnan heikentymisen ja sitä kautta hidastaa vammojen parantumista.

Caritas Kuntoutuksen ohjatuissa pienvalmennusryhmissä pääset alkuun tuetusti. Lue lisää liikuntapalveluistamme